Beïnvloedt je eetpatroon het risico op depressie?

Vrouwen die veel rood vlees en bewerkte graanproducten eten (wit brood, pasta, koekjes) hebben mogelijk vaker een depressie. Daarentegen zijn vrouwen die veel olijfolie en vis eten, waarschijnlijk minder vaak depressief. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek bij ruim 43.000 vrouwen.
 
Wetenschappers vermoeden dat ontstekingsprocessen in het lichaam bijdragen aan het ontstaan van depressie. Maar hoe dit precies werkt is nog onduidelijk. In dit onderzoek is gekeken of het eetpatroon via deze ontstekingsprocessen, het risico op depressie kan beïnvloeden.
 
Onderzoekers keken eerst welk type eetpatroon samengaat met een verhoogde hoeveelheid ontstekingsstoffen in het bloed (CRP, IL-6, TNF-alfa). Deze stofjes geven aan of een ontsteking in je lichaam aanwezig is. Vervolgens keken onderzoekers of dergelijke eetpatronen ook vaker samengaan met depressie bij vrouwen.

Onderzoek
Voor dit onderzoek zijn 43.685 vrouwen tussen de 55 en 70 jaar ruim 12 jaar gevolgd. Aan het begin van de studie had geen enkele deelnemer een depressie. De deelnemers kregen 6 keer een vragenlijst toegestuurd, waarop ze in moesten vullen wat ze dagelijks aten. Op basis hiervan werd hun eetpatroon bepaald. Daarnaast werd bijgehouden wie een depressie kreeg. Depressie werd vastgesteld aan de hand van een verklaring van de huisarts, antidepressivagebruik of beiden.
 
Ontstekingsgevoelig eetpatroon
Een eetpatroon met veel frisdrank (ook light), bewerkte graanproducten (wit brood, muffins, koekjes, witte rijst, pasta, pannenkoeken etc.) en rood vlees verhoogde het aantal ontstekingsstoffen in het bloed. Daarentegen zorgden wijn, koffie, olijfolie, groene groenten (sla, spinazie) en gele groenten (wortels, pompoen) voor minder ontstekingsstoffen in het bloed.
 
Resultaten
In totaal kregen 6996 vrouwen een depressie. Bij vrouwen die een ‘ontstekingsgevoelig eetpatroon’ erop nahieden, kwam depressie 29% tot 41% vaker voor. Maar dit gold alleen voor 25% van de deelnemers, die verreweg het meest van dit soort producten aten. Maar deze vrouwen hadden ook een hogere BMI, aten meer, hadden vaker hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Dit zijn ook allemaal factoren die het risico op depressie kunnen beïnvloeden. Bij vrouwen met een meer gevarieerd eetpatroon was het risico maar 4% tot maximaal 19%.
 
Conclusie
Een eetpatroon met veel frisdrank, bewerkte graanproducten en rood vlees hangt volgens de onderzoekers dus samen een hoger risico op depressie. Maar het is niet duidelijk of sprake is van een oorzakelijk verband. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat mensen meer koekjes eten als ze zich depressief voelen. Daarnaast kunnen andere factoren zoals gewicht, hoge bloeddruk en aandoeningen als diabetes het risico op depressie beïnvloeden. Een gevarieerd en gezond eetpatroon is in ieder geval goed voor je gezondheid. Maar de invloed van het eetpatroon op depressie moet verder worden onderzocht.