Depressie en diabetes

Depressie en diabetes vrouw somber met kop thee Pixabay rechtenvrij

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen met diabetes een depressie. Wie last heeft van een depressie, heeft meer kans op diabetes.
 
Wanneer je een depressie hebt, voel je je langdurig somber en heb je nergens meer zin in. Een depressie is meer dan alleen een dipje. Het beheerst je dagelijks leven en het heeft grote gevolgen op het werk of je persoonlijke leven. Maar depressie heeft ook een lichamelijke kant, met klachten als slaapproblemen, eetproblemen en moeheid, waardoor mensen vaak weinig bewegen.
 
Wanneer je diabetes hebt, ben je gevoeliger voor een depressie. Ook ben je kwetsbaarder voor de lichamelijke gevolgen van een depressie. Depressie bij mensen met diabetes gaat vaker gepaard met hogere bloedsuikers, er is meer kans op overlijden en meer risico op ernstige gevolgen van diabetes, zoals hart- en vaatziekten, schade aan nieren, ogen en zenuwstelsel.

10 tips en adviezen

Prof. Dr. Frank Snoek geeft 10 tips en adviezen voor mensen met depressie en diabetes. Frank Snoek is medisch psycholoog, hoogleraar en hoofd van de afdeling medische psychologie van het VU medisch centrum en de polikliniek Diabetes Mentaal in Amsterdam.

Download ze hier