Dysthymie

Oudere man met hond Pexels rechtenvrij

Chronische depressiviteit

Een dysthyme stoornis oftewel dysthymie, is een depressieve stemming die minstens twee jaar duurt, maar niet altijd even sterk aanwezig is. 1,3% van de Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft ooit in het leven dysthymie gehad. Dysthymie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
 
Wanneer je last hebt van een dysthyme depressie dan heb je minder symptomen dan wanneer je last hebt van een 'gewone' depressie. De verschijnselen die zich voordoen zijn ook minder intens.
 
Dysthymie kan in ernst wisselen: lange perioden waarin je somber bent, kunnen worden afgewisseld door korte perioden waarin het wat beter gaat. Maar de klachten zijn nooit langer dan twee maanden afwezig. Mensen met dysthymie zijn eigenlijk bijna altijd somber. Dat kan het leven erg zwaar maken.

Overigens kan bij dysthymie nog een ‘gewone’ depressieve stoornis komen. We spreken dan van een depressie die gesuperponeerd (opgestapeld) is op de dysthyme stoornis. Dit wordt ook wel een dubbele depressie genoemd.

Op zoek naar hulp?

Ben je op zoek naar hulp, informatie of advies over een psychisch probleem? Voor jezelf of voor een ander?
 

MIND biedt een anonieme hulplijn aan via Korrelatie. Psychologen en maatschappelijk werkers geven antwoord op persoonlijke vragen en bieden hulp en advies. Je kunt contact opnemen door te bellen, mailen, chatten of whatsappen.