Lichttherapie als behandeling

Lichttherapie foto GGZ Drenthe

In Nederland bieden bijna alle (psychiatrische) poliklinieken en ggz-instellingen lichttherapie aan. Over het algemeen zal een behandeld arts je een kuur voorschrijven van 5 tot 10 dagen, meestal tijdens de ochtend.

Gedurende ½ tot 2 uur (afhankelijk van de lichtsterkte) neem je plaats achter een lichttherapie-apparaat, zodat het werkzame licht in je ogen schijnt. Tijdens de behandeling kun je gewoon lezen, tv kijken of aan de computer werken, zolang het licht je ogen maar bereikt. Een arts kan ook kiezen voor een langere of kortere behandeltijd of een kleinere of grotere afstand tot de lamp. Dit is afhankelijk van je klachten, de gevoeligheid van je ogen en bijvoorbeeld het gelijktijdig gebruik van medicijnen.

Thuisgebruik

Als je een winterblues hebt, dan kun je bij vrijwel elke apotheek, thuiszorgwinkel of medische speciaalzaak een lichttherapie-apparaat aanschaffen voor thuisgebruik. Als je een door een psycholoog of psychiater vastgestelde winterdepressie hebt, dan kun je vaak na een eerste poliklinische behandeling in overleg met de arts eveneens een apparaat aanschaffen. Steeds meer ziektekostenverzekeraars vergoeden in een dergelijke situatie een apparaat voor thuisgebruik. Bovendien blijkt lichttherapie ook effectief bij ‘gewone’ depressie.

Bijwerkingen

Lichttherapie heeft weinig bijwerkingen die bovendien zelden voorkomen. De belangrijkste zijn hoofdpijn, vermoeidheid, droge of juist tranende ogen en roodheid van het gezicht. Over het algemeen nemen deze klachten na enkele dagen af om daarna helemaal te verdwijnen.

Wanneer kan beter geen lichttherapie gebruikt worden?

Het is raadzaam om een oogspecialist te raadplegen voordat je met lichttherapie begint, wanneer je gelijktijdig medicijnen gebruikt of wanneer je een oogziekte hebt. Medicijnen die een verhoogde gevoeligheid geven van het oog kunnen beter niet worden gecombineerd met lichttherapie.

Als je een bipolaire stoornis hebt, dan kun je alleen gebruik maken van lichttherapie als je heel zorgvuldig wordt geobserveerd en begeleid. Dit vanwege het risico op het ontstaan van een manische periode. Het is raadzaam bij vragen altijd je behandelend arts of huisarts te raadplegen.