Postpartum depressie

Roze-wolk-stills_1.3.1-768x432

Somberheid na de bevalling

Veel vrouwen hebben de eerste dagen na een bevalling snel last van spontane huilbuien, prikkelbaarheid, nervositeit en slaapproblemen. 'Kraamtranen' of 'babyblues' worden die dagen wel genoemd. Maar liefst 50 tot 80% van alle vrouwen die een kind krijgen, hebben hier last van, vaak in de derde tot tiende dag na de bevalling. Meestal gaan deze babyblues vanzelf over.
 
Maar sommige vrouwen zijn maandenlang somber. Ze zijn prikkelbaar, angstig en neerslachtig. Als je hier als jonge moeder last van hebt, kan het zijn dat je een postpartum depressie hebt. Soms beginnen de klachten pas na enkele weken of als je stopt met borstvoeding geven of weer gaat werken. Ongeveer 13% van alle pasbevallen vrouwen ontwikkelt een postpartum depressie.

Een postpartum depressie is hetzelfde als een postnatale depressie. Postpartum betekent 'na de bevalling'. Postnataal betekent 'na de geboorte'. Deze laatste term wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt omdat ‘postnataal’ de indruk wekt dat de baby depressief is en niet de moeder.

Foto: Joost van Herwijnen

Lees ook: