Postpartum depressie: Informatie en tips voor partners, familie en vrienden

Roze-wolk-stills_1.3.1-768x432

Wanneer je partner of iemand anders in je naaste omgeving een postpartum depressie heeft, is dat ook moeilijk voor jou. Veel partners, familieleden of vrienden maken zich zorgen en voelen zich verdrietig. Het kan ook zijn dat je onmacht voelt omdat je het gevoel hebt dat je weinig invloed hebt op de situatie. In deze e-flyer geven we tips voor partners, familieleden en vrienden van iemand met een postpartum depressie. Door deze tips hopen we dat je je partner, familielid of vriendin zo goed mogelijk kunt steunen en daarnaast goed voor jezelf zorgt.

Een postpartum depressie is hetzelfde als een postnatale depressie. Postpartum betekent 'na de bevalling'. Postnataal betekent 'na de geboorte'. Deze laatste term wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt omdat ‘postnataal’ de indruk wekt dat de baby depressief is en niet de moeder. Vrouwen met een postpartum depressie denken vaak dat zij de enigen zijn die zich zo voelen. Dit is zeker niet waar: in Nederland krijgt 10% van de zwangere vrouwen in meer of mindere mate een postpartum depressie. Dit zijn 20.000 vrouwen per jaar.

Onthoud dat een postpartum depressie goed te behandelen is. Met gesprekstherapie en medicijnen worden goede resultaten bereikt. Ook contact met andere vrouwen die een postpartum depressie doormaken kan bijdragen aan het herstel van iemand met postpartum depressie. Wacht daarom niet af, maar stimuleer je partner, familielid of vriendin om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Ook onderstaande tips kunnen helpen om je naaste te steunen en de klachten te verminderen.

Tips voor naasten

Zoek hulp wanneer je je zorgen maakt
Soms ontkennen vrouwen met een postpartum depressie hun gevoelens. Wanneer dit het geval is en je zelf toch sterk het vermoeden hebt dat er iets aan de hand is met je partner, familielid of vriendin, overleg dan met de huisarts of verloskundige.

Praat over haar gevoelens en gedachten
De somberheid, futloosheid en het gebrek aan blijdschap over de baby die een vrouw met postpartum depressie ervaart staan in schril contrast met de verwachte roze wolk. Daarom heeft een vrouw met een postpartum depressie vaak last van sterke gevoelens van schaamte en schuld. Jonge moeders praten sowieso niet gemakkelijk over negatieve gevoelens die zij ervaren bij het moeder zijn. Help je partner, familielid of vriendin om te praten over de negatieve gevoelens, zonder dat ze zich daar schuldig over voelt. Het praten over gevoelens en zorgen kan erg opluchten.

Luister
Misschien vind je het lastig voor te stellen dat je partner, familielid of vriendin zich zo somber voelt, omdat je zelf veel blijdschap voelt over de komst van de baby. Maar probeer toch begrip te tonen en de depressieve gevoelens niet weg te praten en geef ook geen goedbedoelde adviezen en tips. Haar gevoelens erkennen, begrip en de bereidheid om serieus te luisteren zijn het belangrijkste.

Neem zorg uit handen
Biedt zoveel mogelijk ondersteuning en praktische hulp. Overleg bijvoorbeeld wat je voor je partner, familielid of vriendin kunt doen in het huishouden of in de zorg voor de baby en eventuele andere kinderen. Laat haar merken dat ze er niet alleen voor staat. Daarnaast is het belangrijk dat ze regelmatig even tijd voor zichzelf heeft.

Houd rekening met agressieve buien
Een vrouw met een postpartum depressie is vaak prikkelbaar. Het kan daarom zijn dat je partner, familielid of vriendin agressieve buien of uitvallen heeft. Wanneer deze buien of uitvallen zich op jou richten is dat natuurlijk heel vervelend. Maar bedenk dat deze bij de depressie horen en dat je juist ‘doelwit’ bent omdat zij zich veilig bij je voelt en zich durft te uiten.

Verzamel informatie
Zoek meer informatie over postpartum depressie, zodat je zo goed mogelijk begrijpt wat er aan de hand is met je partner, familielid of vriendin. Meer informatie over de symptomen, oorzaken en behandeling vind je bijvoorbeeld op deze website.

Zoek steun voor jezelf
Wanneer je partner of iemand anders in je naaste omgeving een postpartum depressie heeft, kan het zijn dat je zelf ook klachten ervaart, zoals verdriet, stress of somberheid. Wanneer dit het geval is, zoek dan steun. Praat over je gevoelens met vrienden of familieleden.

Aarzel ook niet om steun te zoeken bij een professional

MIND biedt een hulplijn aan via MIND Korrelatie. Psychologen en maatschappelijk werkers kunnen je voorzien van gratis adviezen en tips; en verwijzen, als dat nodig is, door naar andere hulpverleners of informatiebronnen. Bellen kan op werkdagen tussen 9:00 en 21:00 uur naar 0900-1450. Chatten, appen en mailen kan via www.mindkorrelatie.nl