Seizoensgebonden depressie

Winter

Als je een depressie hebt, voel je je somber en kun je niet meer genieten van zaken waar je normaal gesproken wel warm voor loopt. Wanneer een depressie ieder jaar weer in hetzelfde seizoen de kop opsteekt spreken we van een seizoensgebonden depressie.
 
De meeste mensen met een seizoensgebonden depressie maken hun depressie door in de winter. Bij een kleine minderheid ligt de piek van de klachten in de zomer. Niet-officiële termen die tegenwoordig regelmatig gebruikt worden om (de klachten van) een seizoensgebonden depressie aan te duiden zijn: winterdepressieherfstdepressie, zomerdepressie en voorjaarsmoeheid. Behandeling met lichttherapie zorgt voor positieve resultaten bij een groot deel van mensen met een seizoensgebonden depressie.  

Ben jij gevoelig voor een herfstdip of winterblues? Doe de test

In deze test beantwoord je 10 eenvoudige ja/nee vragen. De testuitslag biedt géén diagnose. De uitslag laat wel zien of het belangrijk is je verder in dit onderwerp te verdiepen. Bij de vragen zijn we ervan uitgegaan dat je ze in de herfst of winter beantwoordt.

Lees het verhaal van Ditty, die last had van seizoensgebonden depressies

Jarenlang worstelde Ditty (45) met depressies, vooral in de herfst en winter. Dankzij verschillende soorten therapie is ze die nu de baas. "Als ik te lang binnen zit, word ik somber. Frisse lucht geeft me letterlijk lucht in mijn hoofd"