Zomerdepressie

Lente voorjaarsmoeheid Pixabay rechtenvrij

Bij de term seizoensgebonden depressie denken de meeste mensen aan somberheid in de herfst en de winter. Het blijkt echter dat sommige mensen zich juist in de zomer erg beroerd voelen. In Nederland krijgt ongeveer 0,1 procent van de bevolking te maken met een zomerdepressie.
 
Een seizoensgebonden depressie is een ontregeling van je stemming met een jaarlijks patroon. Je somberheid komt steeds terug in hetzelfde jaargetijde. De seizoensgebonden depressie komt het meest voor als het zonlicht minder wordt, dus in de herfst. Ook de donkere dagen voor kerst zijn hier berucht om.
 
Jaarlijkse zomerdip
Bij een veel kleiner deel van de bevolking is die jaarlijks terugkerende somberheid juist een probleem in de zomer. Dit probleem treft ongeveer één op de duizend mensen. Je hebt soms problemen met het felle licht. Je zegt bijvoorbeeld dat je het gevoel hebt dat het licht door je ‘heen snijdt’. Je sluit je soms zoveel mogelijk op in een donkere kamer. Lichtere stemmingsklachten die specifiek in de zomer voorkomen, treffen ongeveer een op de driehonderd mensen. Zij hebben een jaarlijkse zomerdip.