Electro Convulsie Therapie

Electro Convulsie Therapie (ECT) is een behandeling waarbij onder narcose plakkers op het hoofd geplaatst worden. Zij zorgen voor een korte elektrische stroom door het brein. Toen deze behandeling nog niet onder narcose plaats vond, sprak men van elektroshocks. ECT wordt in Nederland relatief weinig toegepast. Toch is het een werkzame en veilige behandeling voor (ernstige) depressies, met name als andere behandelingen niet werken. De behandeling bestaat uit meerdere sessies.

Wanneer wordt ECT toegepast?

Voordat ECT wordt toegepast, zullen eerst medicijnen tegen depressie en therapieën zijn uitgeprobeerd. Als dit werkt heeft dat de voorkeur boven ECT. Soms hebben medicijnen en therapieën echter onvoldoende effect. Ook is het mogelijk dat medicijnen teveel bijwerkingen hebben. In zulke gevallen kan ECT geprobeerd worden, vaak met goed resultaat. De voor- en nadelen van ECT worden uitvoerig besproken met de persoon die ECT ondergaat en diens naasten.

Bijwerkingen van ECT

Kort na een ECT-behandeling kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn, vergeetachtigheid en verwardheid. In de loop van een ECT kuur kunnen er geheugenproblemen optreden. Wanneer met ECT wordt gestopt, herstelt het geheugen zich meestal weer snel. Een klein gedeelte van de mensen die ECT hebben gehad, blijft last houden van geheugenproblemen.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.