Leuke dingen doen

Wanneer je somber gestemd bent, voel je je vaak futloos en je hebt weinig energie. Gevolg is dat je nergens zin in hebt en wilt wegkruipen op de bank of misschien zelfs in bed. Niet doen! Een van de belangrijkste adviezen om somberheid tegen te gaan is actief blijven. Doe je dit niet, dan kom je in een vicieuze cirkel terecht: je doet geen leuke dingen meer, je voelt je somber en futloos, je doet nog minder, etc. Andersom: door actief te blijven ga je je beter voelen. Je verliest de tijd uit het oog, sombere gedachten raken op de achtergrond, je voelt je blij of hebt een gevoel van succes. Kijk maar naar het onderstaande schema, daarin zie je hoe het werkt:

diagram - gevoel succes

Opdracht

De uitdaging van vandaag: maak een lijstje van activiteiten die jij plezierig vindt en voer ten minste één activiteit ook daadwerkelijk vandaag uit. Voor de een is dit makkelijker dan de ander. De ervaring leert dat mensen die vrolijk zijn vaak binnen enkele minuten met een lijst komen van wel vijfentwintig activiteiten, terwijl somber gestemde mensen soms niet verder komen dan vier of vijf bezigheden. Tip: denk terug aan bezigheden die je vroeger plezier gaven en waaraan je nu niet meer toekomt. Of probeer nieuwe dingen uit.

Plezierige dingen hoeven niet veel geld te kosten of veel tijd in beslag te nemen. Te denken valt aan: tussen de middag een wandeling maken, een appeltaart bakken, een vriend(in) bellen, een leuke film kijken, boodschappen doen op de markt, een fotoboek maken, muziek aanzetten en tien minuten dansen in je woonkamer… als jij er maar een plezierig gevoel van krijgt! Probeer na vandaag de prettige bezigheden van je lijstje ook echt een plek te geven in je leven.

Welke plezierige activiteit ga jij vandaag uitvoeren? Laat het weten via Facebook of Twitter (#mindbluemonday)