Diagnose Depressie (het boek)

diagnosedepressie

Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een stemmingsstoornis zoals depressie. Depressie is wereldwijd een van de belangrijkste aandoeningen als het gaat om ziektelast voor individu en samenleving. Huidige behandelingn zijn effectief maar ondanks verrassende nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen is volledig herstel nog altijd niet voor iederen haalbaar. Zelfmoordgedachten komen bij depressie vaak voor en suïcide is een belangrijke doodsoorzaak

Hoewel openheid over psychiatrische aandoeningen de afgelopen jaren is toegenomen, leven er nog altijd veel vragen over behandelingen en uitkomsten. Want wat is depressie nu eigenlijk? Hoe ziet de behandeling eruit? Hoe ga je om met suïcidaliteit? Wat gebeurt er tijdens een psychiatrische opname? Kan depressie worden voorkomen? Welke nieuwe en experimentele behandelingen komen eraan?

In dit boek geschreven door een psychiater en een patient, belicht ieder vanuit zijn eigen perspectief de medische en de persoonlijke kant van depressie voor een groot publiek.

Robert Schoevers (1962) is hoogleraar en afdelingshoofd psychiatrie in het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen, en specialist op het gebied van de epidemiologie en behandeling van stemmingsstoornissen. Naast zijn werk als psychiater, opleider en onderzoeker maakte hij films en documentaires over medische onderwerpen, waaronder recent de veelbekeken NTR-serie ‘Doe even normaal’.
 
Selma Parmentier (1964) lijdt al sinds haar vroege jeugd aan ernstige depressies met daarbij ook psychoses. Zij is daarvoor vaak behandeld, zowel klinisch als poliklinisch. Tegenwoordig treedt zij op als ervaringsdeskundige voor het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen. Ze publiceerde eerder vijf romans en een verhalenbundel.