Alles over een herfstdepressie

herfst_pexels

De herfst is weer begonnen. De blaadjes vallen van de bomen en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming.

Herfstdip, herfstblues, herfstdepressie: wanneer heb je er last van? 
Herfstdepressie; herfstdip; herfstblues: het zijn allemaal onofficiële termen. Wel worden deze termen vaak gebruikt. Officieel spreken we van een seizoensgebonden depressie. De termen depressie, dip en blues worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is onterecht, want het is niet hetzelfde. Bij een dip of blues heb je wel klachten, maar zijn deze milder dan bij een depressie.

Symptomen herfstdepressie

Bij een najaarsdepressie heb je last van de kenmerken van een ‘gewone’ depressie; zo ben je onder andere minstens twee weken lang het grootste deel van de dag somber. Bij een seizoensgebonden depressie bestaan de depressieve klachten minimaal twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen. De klachten houden dan ieder jaar opnieuw minimaal twee weken aan. 

Symptomen van een herfstdepressie op een rijtje:

  • Last van somberheid
  • Slaperigheid
  • Futloosheid
  • Verlies aan energie overdag
  • Verminderde controle over eten
  • Gewichtstoename
  • Minder genieten van dingen
  • Ontregelde dag- en nachtritme

Opvallend bij een herfstdepressie is de extra slaperigheid in de donkere seizoenen, die gepaard gaat met futloosheid en een verlies aan energie overdag. Ook de controle over het eten vermindert vaak, zodat mensen aankomen. Mensen met een herfst- of winterdepressie lukt het niet meer om te genieten van de dingen waar ze de rest van het jaar wel plezier uit halen. De vermindering van de hoeveelheid licht in de herfst is waarschijnlijk een van de oorzaken van herfstdepressie. Het dag- en nachtritme ontregelt en er ontstaan veranderingen in de slaap en de stemming. Het hormoon melatonine speelt hierin een rol.

Doe de test: Herfstdip of winterblues

De test ‘Ben je gevoelig voor een herfstdip of winterblues?’ kan je inzicht geven in je eventuele klachten. 72% van de mensen die de test invulden geeft aan dat het hen wel wat lijkt om de winter over te slaan en deze slapend door te brengen. En maar liefst 89% van de mensen die de test hebben ingevuld geeft aan duidelijk meer energie te hebben in de lente en zomer dan in de herfst en de winter.

Wat kun je doen bij seizoensgebonden klachten?

De eerste stap is accepteren dat er iets aan de hand is. Neem je gevoelens en klachten serieus. Hieronder lees je meer over wat je zelf kunt doen bij seizoensgebonden klachten.

Praten

Het is belangrijk je problemen met anderen te delen. Praten lucht op! Door te praten over je problemen geef je voor jezelf toe dat ze er zijn. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Misschien worden je klachten wel minder door ze te delen en steun te vinden. Door hardop te denken breng je voor jezelf in kaart wat je klachten precies zijn en hoe erg ze zijn. En misschien ontdek je dat je niet de enige bent met dit probleem. 

Beweeg

Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren. Probeer het liefst dagelijks een half uur naar buiten te gaan en te wandelen of fietsen. Ja, ook als het de hele dag regent!

Lichttherapie

Lichttherapie is een waardevolle behandeling van seizoensgebonden stemmingsklachten. Lichttherapie reguleert op kunstmatige wijze de natuurlijke aanmaak van melatonine en herstelt daarmee het dag-nachtritme. Het is een kuur waarbij door middel van een specifiek soort sterk licht, zonder UV-straling, via de ogen het dag-nachtritme direct wordt beïnvloed.
Lichttherapie is bij veel mensen met een herfst- of winterdepressie effectief en is gemakkelijk te ondergaan. Het werkt niet verslavend en is zeer veilig. Meer informatie over lichttherapie.

MIND Korrelatie helpt

Heb je even niemand om mee te praten? MIND Korrelatie biedt hulp. Onze professionele hulpverleners bieden gratis en anoniem hulp en advies. Iedere werkdag van 9:00 tot 21:00 uur. Je kunt zelf kiezen op welke manier jij het liefst contact wil: per telefoon, chat, WhatsApp of e-mail.

Op zoek naar nog meer tips? Bekijk hier een overzicht van tips bij depressie.

Gaan je klachten niet over?

Merk je dat je niet goed meer kunt functioneren? Of worden je klachten erger en maak je je daar zorgen over? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.