Neem sombere gevoelens serieus

'Een dipje of een depressie, daar is een groot verschil tussen. Ook klachten van een depressie verschillen van persoon tot persoon'

"Iedereen weet wat het is om sombere gevoelens te hebben. Tijdens een dipje ben je somber, of verdrietig. Je zit niet lekker in je vel. Vaak heeft dit een duidelijke oorzaak en na enkele dagen is die bui weer over. Een depressie is meer dan een dip. Pas als de sombere stemming minstens twee weken duurt wordt het een depressie genoemd. Er is niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden om somber te zijn. De meeste mensen kunnen tijdens een depressie niet goed functioneren en zijn echt ziek.

Klachten

Iemand die depressief is, voelt zicht grootste deel van de dag ellendig en neerslachtig en heeft nergens interesse of plezier in. Veel mensen hebben last van concentratieproblemen of vergeetachtigheid. Depressieve mensen zeggen vaak dat ze het gevoel hebben van binnen 'leeg' te zijn, dat ze 'een dood gevoel' hebben. Slaapproblemen komen vaak voor, mensen voelen zich vermoeid. Veel mensen piekeren, hebben schuldgevoelens of angstgevoelens. Ook kunnen er lichamelijke klachten zijn, zoals hartkloppingen, een droge mond, verstopping, duizeligheid, trillende handen, overklaarbare pijn of hoofd- en rugpijn. Er zijn depressieve mensen die geen uitweg meer zien. Ze denken veel aan de dood of aan zelfdoding. ieder mense is anders, dus ook een depressie verschilt van persoon tot persoon. Een depressie kan variëren van 'licht' tot 'matig' en 'ernstig'."

Verschillende depressies

Er zijn verschillende depressies. "Er zijn vrouwen die depressief worden na de geboorte van een kind, zij hebben dan een postpartum depressie. Er zijn ook mensen die alleen in de herfst of in de winter of juist in de lente depressief zijn. Zij hebben een seizoensgebonden depressie. Mensen die chronisch depressief zijn, jarenlang, hebben een dystyme stoornis. bij deze vorm van depressie heeft iemand mildere klachten dan iemand met een gewone depressie maar dus wel veel langer"

Neem klachten serieus

Het is belangrijk dat mensen hun sombere gevoelens serieus nemen. "Als je veel last hebt van depressieve klachten, raad ik je aan om naar de huisarts te gaan. De huisarts stelt waarschijnlijk niet meteen een diagnose, maar zal willen weten welke klachten er precies zijn, wanneer ze zijn begonnen en of er een aanleiding voor is. Vaak geeft een huisarts eerste informatie over depressie en vraagt om binnen enkele weken weer langs te komen. In ernstige gevallen, of als de klachten aanhouden, wordt er gesproken over therapie of medicijnen. "