Verhaal van psychiater Jules Tielens

In 1995 had hij zelf een depressie

"Bij depressie is het leven een lang, uitzichtloos zwart gat. Je brein houdt op goed te functioneren en geeft alleen maar ellende en narigheid aan. Ernstige depressies trekken een groef door je leven.

Als je depressief bent, doe je in mijn opinie iets verkeerd. Je lost je problemen op een verkeerde manier op. Dat je een depressie krijgt is een teken dat je indringend over je leven moet nadenken. En ik kan erover meepraten want ik heb het zelf een keer gehad. Die depressie kwam als een dief in de nacht. Op een dag voelde ik mij somber, gespannen,  als een wrak en dat ging de eerste maanden niet meer over. Ik kreeg hartkloppingen, paniekaanvallen en ik kon in niets meer aardigheid zien. Ik zat zwetend en angstig tegenover mijn patiënten, ik ging naar huis en ik dacht als ik een rukje geef aan het stuur, lig ik in de vangrail en ben ik dood en dat is misschien maar beter zo."

Ik maakte me erg zorgen of ik wel psychiater kon worden

"Ik denk dat ik aan die depressie kwam omdat ik voor het eerst moest erkennen dat ik op het punt stond volwassen te worden en dat was voor mij een groot zwart gat. Ik was bang en maakte me erg zorgen of ik het wel kon, psychiater worden. En als je bang bent dan word je krampachtig en dan durf je je gevoel niet meer te volgen en dan ben je verloren. Ik heb gepraat met een psychiater, ik heb pillen geslikt, antidepressiva. Maar het meeste werk komt na de depressie. Je moet erachter komen wat je nou verkeerd hebt gedaan. Ik ben op zoek gegaan naar wat ik eigenlijk wilde, wat mijn ambities waren, wat mijn passies waren. En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik gewoon gitaar wil spelen, dat ik muziek maken geweldig vind. En dat ik in mijn werk patiëntencontact het allerleukste vind, met name met psychotische mensen. Ik heb geleerd dat gelukkig worden veel ijver en discipline en volharding vergt. Je wordt niet gelukkig door op je kont te zitten, je moet nadenken wat je ambities zijn en daar voor honderd procent voor gaan en je moet tekortkomingen kennen. En je moet afrekenen met je angsten dat is een verplichting aan het leven. Het is schrikbarend dat meer dan een miljoen mensen in Nederland antidepressiva slikken. Pillen zijn makkelijk voor te schrijven en huisartsen hebben geen tijd en misschien ook geen expertise in het doorvragen naar de redenen waarom mensen depressief worden, de redenen die bij jezelf liggen. En het is natuurlijk als patiënt een stuk rustiger en minder confronterend om een pil te slikken voor je problemen, dan na te denken wat je nou verkeerd doet in dit leven.

Ik heb in de tijd van mijn depressie geleerd dat je een eigen aandeel hebt. En dat eigen aandeel daar moet je wat mee doen. En dat betekent hard werken. En dat verlang ik ook van mijn patiënten, grote problemen, hard aan de slag."

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.