Afbouw venlafaxine met behulp van taperingstrips

Dit najaar ben ik succesvol gestopt met venlafaxine met behulp van taperingstrips. Twee jaar eerder had ik ook al eens een poging gewaagd maar zonder de taperingstrips. Na drie maanden moest ik toegeven dat het niet goed ging en ik in toenememde mate last begon te krijgen van angsten. 

De venlafaxine ben ik een jaar of zes geleden gaan gebruiken. De jaren ervoor had ik veel tijd en energie gestoken in therapie om van een eetstoornis af te komen. De therapie heeft enorm geholpen maar ik bleef angstig en ik viel meerdere malen weer terug in de eetstoornis. Na twee weken venlafaxine geslikt te hebben, begon het aan te slaan. Een subtiel gevoel van vertrouwen maakte een enorm verschil in de kwaliteit van leven. Na twee jaar is de dosering gehalveerd en dit ging prima. Na weer twee jaar besloot ik te stoppen (ik had reeds de laagste dosering), om na drie maanden te moeten concluderen dat het niet ging. De angsten kwamen terug. Na weer twee jaar (afgelopen najaar) besloot ik nogmaals te stoppen maar dit keer met behulp van taperingstrips. In drie maanden tijd ben ik volledig afgebouwd en nu vijf maanden later gaat het nog steeds goed. 

Ik hoop van harte dat zorgverzekeraars zullen besluiten deze strips te vergoeden. Zo kunnen huisartsten dit voorschrijven zonder patienten op te zadelen met hoge kosten en zullen er uiteindelijk minder mensen rondlopen die afhankelijk zijn van antidepressiva of angstremmers. Het zou, naar mijn mening, ook goed zijn, fabrikanten te verplichten om taperingstrips te produceren en aan te bieden wanneer ze medicatie aanbieden waar mensen afhankelijk van raken. 

Met vriendelijke groet,

R.

Meer ervaringsverhalen