Afbouwen venlafaxine

Sinds 2010 nam ik venlafaxine om mijn leven weer vorm te geven. Ik was beland in een depressie en toen de huisarts dit medicijn voorstelde, wilde ik mezelf alleen maar beter voelen, dus ik zei ja tegen venlafaxine. Ik nam 'maar' 75 mg, volgens de huisarts bijna verwaarloosbaar. Na 8 jaar  was ik er klaar voor om af te bouwen. Eerst van 75 mg naar 37,5 mg, het zit in capsules, dus een andere manier van afbouwen was er niet.

Nou, de huisarts kon 75 mg verwaarloosbaar vinden, dat vond mijn lichaam zeker niet toen ik probeerde af te bouwen. Tintelingen in mijn vingers en in mijn lippen, het gevoel dat ik niet helemaal aanwezig was in mijn hoofd en hartkloppingen. In een half jaar tijd kon ik pas zeggen dat mijn lichaam gewend was aan de 37,5 mg. En het rare was dat ik geestelijk niks merkte van de lagere dosering, ik voelde me goed.

Omdat ik er tegenop zag om de rest ook af te bouwen, ging ik het gesprek aan met de apotheker. Zijn verhaal was dat ik gewoon kon stoppen. Of dat ik het om de dag zou nemen. En dat die lichamelijke bijwerkingen echt wel mee zouden vallen. Ik kan je vertellen dat dat niet zo was! In een week vakantie besloot ik te stoppen met de venlafaxine. Dag 1 en 2 vielen nog mee qua lichamelijke klachten, daarna begon de ellende. Duizeligheid, een griepgevoel, trillen, misselijkheid en 'lichtflitsen' in mijn hoofd. Beter bekend als brainzaps, wat een afschuwelijke ervaring! Ik kon niet meer functioneren, lag al 4 dagen in bed toen ik toch de huisarts belde. Acuut weer beginnen met de venlafaxine was zijn advies. Dat heb ik gedaan en na 2 dagen waren alle lichamelijke klachten weer weg. 

Toen heb ik mijn eigen plan getrokken; ik heb de capsule open gemaakt, je draait de 2 helften zo van elkaar af, en de korrels geteld. Zeg dat er 100 korrels in een capsule zitten, ik deed er 90 terug in de capsule, een lastig klusje, maar ze blijven prima aan een natte vinger plakken. De andere helft van de capsule er weer opgezet en zo kon ik hem innemen.

Per week nam ik 10 korrels minder en had ik weinig last van de lichamelijke klachten. Vanaf 30 korrels in de capsule nam ik hem om de dag. Zo bouwde ik in mijn eigen tempo en met minimale klachten de venlafaxine af naar 0. 

Nooit, maar dan ook nooit meer zal ik me laten verleiden tot het nemen van venlafaxine. En wat ben ik trots op mezelf dat ik het niet meer nodig heb!!

Meer ervaringsverhalen