Ik heb goede ervaring met fluoxetine (Prozac)

Ik heb goede ervaring met fluoxetine (Prozac). Toen ik begin twintig was heb ik voor het eerst Prozac voorgeschreven gekregen. Ik kan me nog precies het moment herinneren dat ik merkte dat het begon te werken. Het is wel moeilijk uit te leggen.  Ik was op mijn werk, keek naar buiten en zag dat het aan het regenen was. Opeens voelde ik een soort rust over me heen komen. Ik voelde niet meer een gestresste kramp, tegen het paniekerige aan, maar beleefde het moment. 'Het regent. Mooi eigenlijk. Het weer gaat altijd door.' Alsof ik weer verbonden was met mezelf. Het voelde als een enorme opluchting.

Nu is het ongeveer dertig jaar later. Ik ben een paar keer gestopt met de antidepressiva, maar ben weer begonnen omdat ik en aantal keer flink ben teruggevallen. Ik gebruik het nu als onderhoudsmedicatie. Soms, als het echt weer slecht met me dreigt te gaan, verhoog ik de dosis. Dat helpt. Als bijwerking heb ik alleen last van libidoverlies. Dat is jammer, maar voor mij tot nu toe geen reden om met de pillen te stoppen.

Pillen zijn voor mij dus belangrijk, maar niet het belangrijkste. Ze zijn meer een steun in de rug. Ik heb vooral veel gehad aan psychotherapie, mindfulness en aan wat je leert van het leven zelf. Als mens blijf je toch continu in ontwikkeling. Dat maakt het leven voor mij ook boeiend. Ben ouder en wijzer geworden en kan nu veel beter omgaan met problemen dan vroeger. Wel moet ik een vinger aan de pols blijven houden.

Meer ervaringsverhalen