62% studenten ervaart vaak prestatiedruk in dagelijks leven

302-Jonge man werken concentreren Pexels

62% procent van de studenten ervaart vaak tot erg vaak prestatiedruk in het dagelijks leven. Dit blijkt uit onderzoek van docent en onderzoekster Jolien Dopmeijer onder studenten op Hogeschool Windesheim. Het is voor het eerst dat er in Nederland op deze schaal onderzoek gedaan wordt onder studenten naar de prestatiedruk die zij in het dagelijks leven ervaren. MIND pleit voor een landelijk onderzoek en vindt het hoog tijd dat (gevoelens van) prestatiedruk bij Nederlandse jongeren verlaagd wordt.

Niet alleen ervaren studenten vaak prestatiedruk, ook stellen zij steeds hogere eisen aan zichzelf. Dit gevoel leeft sterk bij 59% van de ondervraagde studenten. Verder ervaren zij niet alleen prestatiedruk door hun studie en/of werk, maar ook in hun sociale leven. Bijna 24% van de studenten zegt dat zij vaak tot erg vaak het gevoel hebben een leuk sociaal leven met veel vrienden te moeten hebben om aan te sluiten bij anderen.
Jolien Dopmeijer: “Toen ik dit onderzoek startte, verwachtte ik al vrij hoge cijfers als het gaat om ervaren prestatiedruk bij studenten. Toch ben ik van deze resultaten geschrokken. Jongeren moeten zoveel tegenwoordig: hoge cijfers halen, naast de studie ook nog een baan en andere activiteiten, een leuk sociaal leven, een mooi social media profiel met veel leuke foto’s erop, etc. Geen wonder dat studenten veel druk ervaren. Ik verwacht dat de cijfers uit mijn onderzoek overeenkomen met hoe studenten door het hele land prestatiedruk ervaren. Er zijn zoveel jongeren mee naar buiten getreden de laatste tijd.”

Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND en Korrelatie: “Steeds meer jongeren die een grote tot zeer grote mate van prestatiedruk ervaren, zoeken contact met ons. Dit zijn ook jongeren die zelfs al over de grens zijn gegaan en al een depressie of burn-out hebben of hebben gehad. MIND heeft meerdere projecten voor jongeren om te voorkomen dat zij psychische klachten krijgen door onder meer prestatiedruk en stress. Zo organiseerden we eind september voor 600 studenten het event Stress to Impress en geven we met de MIND Young Academy voorlichting op scholen. Het zou goed zijn als dit onderzoek naar prestatiedruk landelijk wordt uitgevoerd, en dat er ook daadwerkelijk op alle fronten iets gedaan wordt om prestatiedruk bij jongeren te verlagen. Dit voorkomt een hoop ellende, nu en in de toekomst.”

Meer nieuws