Als ik wakker werd, zei ik tegen mezelf: ‘kijk eerst maar eens wat de dag brengt.’

Elwin 6379 HR

Elwin (26) had jarenlang last van depressie, angsten, hechtingsproblematiek, randpsychose en dissociatie en helpt anderen als ervarings­deskundige.

In 2015 start Elwin met een medestudent van zijn opleiding Social Work een gespreksgroep voor jongeren met depressieve klachten op zijn hogeschool. Het werkt: de jongeren durven open te praten over hun problemen en ze krijgen niet direct het stempel ‘depressief’. Inmiddels is Elwin bezig dit idee te realiseren op  verschillende hogescholen  en universiteiten. Maar eigenlijk wil hij dat de hulp en ondersteuning al start op de basisschool. “Als ik op de basisschool al had kunnen praten hierover met andere kinderen die hetzelfde voelden, dan had ik me niet zo vreemd hoeven voelen.

“Eerst mens, dan professional: Het is zo belangrijk om de jongere écht te blijven zien.”

Jarenlang ging het namelijk niet zo goed met Elwin. “Op mijn achtste wenste ik mijzelf al weg” vertelt hij. Hij wordt gepest op de basis ­ en middelbare school en heeft een onveilige thuissituatie. Elwin belandt op de middelbare school via havo/atheneum en theoretische leerweg op vmbo kader. De somberheidsklachten ontwikkelen zich tot een depressie. Op  school stuit Elwin vooral op onbegrip en wordt hij, ondanks dat hij aangeeft last te hebben van depressie, niet adequaat
doorverwezen. Hij ontvangt geen nazorg en gaat zich steeds eenzamer voelen. De depressie slaat om in angst: voor  treinreizen, voor wat anderen van hem denken, voor school en uiteindelijk zelfs angst om naar buiten te gaan. Uiteindelijk weet Elwin met enorme wilskracht vanaf 2014 zijn problemen zelfstandig aan te pakken. “Als ik wakker werd, zei ik tegen  jezelf: ‘nee, je gaat niet nu alvast jezelf kapot maken, kijk eerst maar eens wat de dag brengt.’ Elke negatieve  gedachte moest ik tackelen. Maar uiteindelijk lukte het me wel.”

Nu zet hij zijn depressie in als zijn kracht, om anderen te helpen als ervaringsdeskundige. Wat kunnen anderen op school, in de zorg of in de politiek doen om deze jongeren te helpen? Dat weet Elwin wel: “Ga met jongeren in gesprek, probeer je in te leven in wat zij voelen én zie dat zij meer zijn dan hun problemen. Herken mij als persoon, met alle  talenten en kwaliteiten die ik heb.”

Bron: FNO - zorg en perspectief. 'Het kan anders'

Meer nieuws