Een onderzoek naar het effect van een bestaand geneesmiddel op depressie

Voor dit onderzoek zoeken wij mannen en vrouwen tussen de 18 en 65 jaar met een depressieve stoornis, vastgesteld door een huisarts of psychiater. Vrijwilligers gebruiken een antidepressivum (SSRI/SNRI).

In dit onderzoek wordt gekeken naar het effect van een bestaand geneesmiddel op depressie. Het bestaande geneesmiddel, genaamd ketamine, wordt gebruikt in onderzoek naar nieuwe behandelingen voor depressie. Ketamine is in Europa geregistreerd als middel om mensen in slaap te brengen bij een operatie. Daarnaast wordt het gebruikt om pijn te bestrijden. Het doel van dit onderzoek is om te kijken hoe ketamine de hersenen van mensen met een depressie beïnvloedt. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van hersenscans (fMRI) en computertesten. Ook wordt er gekeken wat het effect van ketamine op de stemming is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ketamine de symptomen van depressie snel maar kortdurend kan verlichten.

Planning

Het onderzoek loopt in de periode januari 2017 tot februari 2018. Voorafgaand aan het onderzoek is er een informatiegesprek (duur: 1 uur),een medische keuring (duur: 1 uur), psychiatrische keuring (duur: 1 uur) en training (1 uur).
U krijgt een training om te wennen aan de computertesten en hersenscans. Het onderzoek bestaat uit 2 perioden van elk 2 nachten en 1 dag. Het onderzoek eindigt met een telefonische nakeuring.
De studie duurt van keuring tot nakeuring maximaal 42 dagen.
Bekijk hier de planning

Bijzondere omstandigheden

U blijft uw voorgeschreven antidepressiva tijdens het onderzoek gebruiken; belangrijk is dat de dosering niet wordt gewijzigd. Het gebruik van andere geneesmiddelen gaat in overleg met de studie-arts. U mag gedurende de looptijd van het onderzoek geen drugs, waaronder cannabis, gebruiken. Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft, kunt u niet aan het onderzoek deelnemen. Tijdens de studie tot en met 90 dagen na de studie is het verplicht om een betrouwbare vorm van anticonceptie te gebruiken. U mag 72 uur voor elk bezoek aan het CHDR totdat u het centrum verlaat geen voedsel of dranken nuttigen die grapefruitsap of kinine (bijv. tonic of bitter lemon) bevatten. 24 uur voor elke onderzoeksperiode tot 24 uur na de onderzoeksperiode mag u geen alcohol, chocolade, cola, energydrank, koffie en thee nuttigen. Op studiedagen waarop de hersenscans plaatsvinden is roken niet toegestaan. Het onderzoeksmiddel kan invloed hebben op de alertheid. Daarom is het een eis dat u geen voertuigen en machines bedient tot 24 uur na gebruik van het onderzoeksmiddel.

Vergoeding

Voor deelname aan dit onderzoek ontvangt u een vergoeding van € 1040,00.
Dit is exclusief reiskosten. Reiskosten worden vergoed (€ 0,19 per km, max. 125km enkele reis) voor elke reis met uitzondering van de reiskosten voor de informatiebijeenkomst.

Medische keuring

Indien u langskomt voor een medische keuring vragen wij of u een ID-kaart of paspoort mee wilt nemen. Hiervan maken wij een kopie en met deze gegevens bekijken wij of u de afgelopen 3 maanden heeft meegedaan aan een medisch onderzoek. (zie: is meedoen veilig?)

Onderzoeksteam

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door drs. Kasper Recourt, arts-onderzoeker bij het CHDR en dr. G.E. Jacobs, psychiater-klinisch farmacoloog bij het CHDR en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Aanmeldformulier

Meer nieuws