Fotoboek over 17 mensen met een depressie

fotoboek prachtmens

Depressie is de meest voorkomende psychische ziekte in Nederland. En toch ligt er een taboe op en is er veel onbegrip. Stichting Prachtmens heeft afgelopen maanden gewerkt aan het maken van een foto- en verhalenboek van 17 mensen, die openhartig vertellen over hun depressie. Wat het met hen doet en hoe het eruit ziet, ondanks dat de ziekte vaak onzichtbaar lijkt.
De deelnemers hebben hun ervaring willen delen, en zichzelf laten zien in hun kwetsbaarste periode, om meer openheid en begrip te krijgen voor depressie. Door deze openheid wordt laten zien dat kwetsbaarheid laten zien geen zwakte is, maar een kracht. Dat hierdoor meer verbinding ontstaat, minder stigmatisering en daardoor minder eenzaamheid.
 
 
Waarom is dit boek belangrijk?
Op dit moment nemen meer dan 1 miljoen mensen in Nederland medicatie tegen depressie. Daarnaast is er nog de groep die lijdt aan depressie, maar geen medicatie slikt. Het komt dus veel voor, maar tegelijkertijd kleeft er een taboe aan depressie en zaken als eenzaamheid, zelfbeschadiging en suïcidaliteit. Hoe meer openheid en (h)erkenning er komt over deze ziekte en de symptomen, hoe meer erover gesproken kan worden en vooroordelen verminderd kunnen worden. Dit helpt deelnemers, lotgenoten, maar ook behandelaars en naasten. Een quote van één van de deelnemers:
“Dank dat ik met dit mooie project mag meewerken. Ik vind het belangrijk dat depressie, en alles wat daarbij komt kijken, bespreekbaar wordt gemaakt. Ook merk ik bij mezelf dat mijn deelname heeft bijgedragen aan mijn herstel en dat ik daardoor ook weer sterker ben geworden."
 
Crowdfunding
Stichting Prachtmens heeft een crowdfunding campagne gestart om het drukken van het boek en de expositie te financieren. De Depressie Vereniging draagt dit project een warm hart toe en brengt deze campagne graag onder uw aandacht; om meer openheid en begrip te krijgen voor depressie.
Voor een donatie van €35,- ontvangt u al een gesigneerd boek. Voor €70,- ontvangt u twee exemplaren; bijvoorbeeld om weg te geven of voor op de leestafel in uw wachtkamer. Daarnaast zijn er verscheidene andere tegenprestaties te kiezen.

Klik hier om direct te steunen.
 

Meer nieuws