Gedoe over vergoeding taperingstrips

Medicatie - Pillen - strip

Kennis van risico’s langdurig gebruik antidepressiva nodig

De Depressie Vereniging betreurt ‘het gedoe’ over taperingstrips waardoor mensen die antidepressiva geleidelijk willen afbouwen met behulp van de strips deze meestal niet vergoed krijgen.

De vereniging reageert hiermee op het artikel van Eline Jacobse van Follow the Money ‘Onduidelijke regelgeving antidepressiva geeft zorgverzekeraar vrij spel’. Op 21 december 2016 publiceerde de vereniging het artikel ‘Aandacht voor afbouw antidepressiva hard nodig’ en riep de rijksoverheid en zorgverzekeraars op dergelijke hulpmiddelen te vergoeden. De vereniging vindt het belangrijk dat de overbehandeling met antidepressiva bij lichte en matige depressies wordt teruggebracht en dat mensen die willen afbouwen om hun gezondheid te bevorderen er alle mogelijke ondersteuning bij krijgen. Onder meer omdat onbekend is wat de risico’s en effecten zijn van langdurig gebruik. Eerder berichtte de vereniging dat Zilveren Kruis uit coulance de strips vergoedt. Dit is achterhaald. De verzekeraar berichtte op 24 april 2017 alleen nog eenmalig taperingstrips voor Venlafaxine te vergoeden. Volgens het programma Radar zijn DSW en ENO één van de weinige verzekeraars die de taperingsstrips nog wel vergoeden.

Onderzoek

Afbouw van antidepressiva is voor een grote groep mensen geen sinecure. Dit geldt vooral voor paroxetine en venlafaxine. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) meldde vorig jaar bij monde van Jako Burgers dat huisartsen ‘misschien hebben onderschat hoe moeilijk dat is’. De enige richtlijn is dat afbouw geleidelijk moet gebeuren. Dat kan met de taperingstrips ontwikkeld door Stichting Cinderella Therapeutics en het User Research Centrum (URC) van de Universiteit Maastricht. De Regenboog Apotheek is de enige apotheek die de strips voor patiënten op recept levert. Positief is dat het Zorginstituut het voornemen heeft onderzoek te doen naar de werkzaamheid van de strips. Voor mensen die antidepressiva willen afbouwen is duidelijkheid nodig hoe in kleine stapjes per middel verantwoord afgebouwd kan worden. Hopelijk gaat het onderzoek hierbij helpen.

Oproep

De Depressie Vereniging roept behandelaars op aan mensen die zij voor het eerst willen behandelen met antidepressiva geen middel voor te schrijven waarvan bekend is dat afbouwen erg moeilijk kan zijn. Daarbij is er dringend kennis nodig over de effecten van langdurig gebruik van antidepressiva zodat mensen die deze medicatie gebruiken een betere afweging kunnen maken hoe met dit moeilijke thema om te gaan.

Meer nieuws