“Ik ben geen Superwoman. Ik heb onzekerheden, maar ik durf dat te vertellen en te laten zien wie ik ben.”

Belinda - FNO - Depressie

Belinda (26) had depressieve en somberheids­klachten en helpt nu anderen om met hun gevoelens om te gaan.

Ik was erg goed in het opzetten van maskers.” Belinda kon goed doen alsof ze gelukkig was en doen alsof er niets aan de hand was. Het liefst was ze onzichtbaar. Op haar middelbare school met meer dan duizend leerlingen kon ze makkelijk verdwijnen in de massa. Gelukkig was Belinda niet. Ze was altijd al een kind dat te veel nadacht over dingen, maar op haar vijftiende bereikte dat een dieptepunt: ze kreeg depressieve en somberheidsklachten en dacht veel na over de dood. Toch had niemand in haar omgeving het echt door. De schaamte weerhield haar ervan er met mensen over te praten en de drempel om naar een therapeut te gaan was te groot. “Ik dacht het allemaal zelf te moeten oplossen, terwijl je soms ook mensen nodig hebt die je helpen”, aldus Belinda.


“It is hard to be what you can’t see, so make yourself visible.”
 

Pas toen ze er over ging praten, viel alles langzaam op zijn plek. Het keerpunt kwam toen ze het op haar zeventiende het niet meer verborgen kon houden. “Dat was het punt dat ik dacht: nee, ik ga niet meer in het donker leven.” Toen ze er over ging praten, realiseerde ze zich dat er ook anderen waren die hiermee rondliepen en bereid zijn je te helpen. Nu helpt Belinda zelf andere jongeren die worstelen met hun gevoelens. Als Peer Educator bij MIND Young vertelt ze jongeren: “Schaam je niet voor wat je voelt én praat er met anderen over.” Die ruimte om er over te praten, miste Belinda op school. De leraren hadden het te druk om écht stil te staan bij de situatie van de leerlingen.

“In die periode ben je bezig met het vormen van je identiteit. Juist dan is het belangrijk het gesprek aan te gaan op hetzelfde niveau als de jongeren. Dan voel je je als leerling veel meer begrepen.” Nu Belinda er open over vertelt, gaat het beter. “Ik ben geen Superwoman. Ik heb onzekerheden, maar ik durf dat te vertellen en te laten zien wie ik ben.

Bron: FNO - zorg en perspectief. 'Het kan anders'

Meer nieuws