In het hoofd van mijn zusje

inhethoofdvanmijnzusje

Zoektocht van filmmaker Ingrid Kamerling naar zelfdoding van haar zusje Vivian. Docu in première op het Nederlands Film Festival.

De documentaire In het hoofd van mijn zusje beleeft haar Nederlandse première op het Nederlands Film Festival (NFF) 2016. De film is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie.

Regisseur Ingrid Kamerling onderzoekt op persoonlijke en filmische wijze de zelfdoding van haar zusje Vivian. Na de plotselinge dood van haar 24-jarige zus in september 2010 bleven zij en haar omgeving met veel vragen achter. De filmmaakster zocht gedurende vijf jaar naar antwoorden. De zusjes leveren elk hun eigen strijd, maar is hun strijd wel zo verschillend? Geleidelijk vervagen de grenzen tussen de zussen, tot het punt dat we ze niet meer van elkaar kunnen onderscheiden. 
 
Ingrid’s zoektocht leidt haar langs de plekken waar Vivian was, herinneringen, vragen, en personen die dichtbij Vivian stonden: vrienden, geliefden, haar werkgever, hun ouders. Terwijl Ingrid zelf de handvaten zoekt om haar verlies te verwerken, ontstaat er langzaam een beeld van wat zich in het hoofd van haar zus heeft afgespeeld.

Vivian:

“Ik zou willen dat mensen zouden zeggen dat ik een heel levendig persoon was.
Dat ik veel energie had. En dat ik mensen verraste.
Dat ik veel betekende voor andere mensen.
Dat ik ze aan het denken zette.
Dat veel mensen van me hielden.
Dat ik anderen inspireerde.”

In het hoofd van mijn zusje schetst een tijdsbeeld van almaar moeten en de maatschappelijke druk die veel jonge mensen ervaren. Een ‘coming of age’ - verhaal over de zoektocht naar identiteit. Maar bovenal een intiem portret van een hechte zussenband en een ode aan kwetsbaarheid.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

De zelfdoding van Vivian past in een tendens van een stijgende aantal zelfdodingen onder jongeren. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal zelfdodingen onder jonge mensen (20 - 25 jaar) sinds 2010 toeneemt. In deze groep is zelfdoding doodsoorzaak nummer één.
 
Ingrid Kamerling werd in 2013 door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds geselecteerd als één van de drie meest getalenteerde jonge makers in Nederland. Ze ontving een 'Wildcard' om IN HET HOOFD VAN MIJN ZUSJE in volledige artistieke vrijheid te kunnen realiseren.

Vertoningen:

Zaterdag 24-09-2016 om 18:30 uur in Rembrandt 3 (OFFICIËLE PREMIÈRE)
Dinsdag 27-09-2016 om 15:30 uur in Louis Hartlooper Complex 2 (Speciale vertoning gevolgd door debat met psychiaters en zorgspecialisten over suïcidepreventie)

Meer nieuws