Ingrid zocht uit waarom haar zus Vivian (24) suïcide pleegde

Niemand van haar vrienden, familie of collega's zag aankomen dat de 24-jarige Vivian Kamerling in 2010 van een flat zou springen. Haar zus Ingrid weet nog dat ze met de politie belde en dat ze niet kon geloven dat haar zus echt dood was. “Is er dan niets meer aan te doen?” vroeg ze nog.

De dood van Vivian was moeilijk te verkroppen, vooral omdat het zo'n stralend meisje was. “Vivian was iemand zoals jij en ik”, zegt Ingrid in De Ochtend op NPO Radio 1. “Ze was geen 'gekkie.”

Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één onder jongeren. Waar het aantal zelfdodingen landelijk de laatste drie jaar gestabiliseerd is, stijgt het aantal onder jongeren van 20-25 jaar, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. In de indrukwekkende film In het hoofd van mijn zusje probeert Ingrid erachter te komen wat haar zus tot deze wanhoopsdaad heeft gedreven. Ingrid's zoektocht leidt haar langs plekken waar Vivian was.

Niks gemerkt?

Hoewel Ingrid een hechte band met haar zus had, merkte ze de laatste tien weken voor haar dood pas dat er iets mis was. Vivian was net terug uit Zuid-Afrika en afgestudeerd, maar bleef piekeren over haar toekomst. Daardoor kreeg ze slaapproblemen en ging in kringetjes praten.

Maatschappelijke druk

Vivian ging gebukt onder de maatschappelijke druk die veel jongeren tegenwoordig voelen. "Ze wilde carrière maken én reizen én gelukkig zijn én een groot sociaal leven hebben." Bang om de verkeerde keuzes te maken, deed ze uiteindelijk alles maar. De moeder van Vivian vraagt zich dan ook af of haar dochter er nog zou zijn als ze in een andere maatschappij had geleefd. "Ambitie, perfectionisme en gevoeligheid voor angsten, het bleek een gevaarlijke mix," zegt Ingrid.

Taboe doorbreken

Al snel komt Ingrid tot de conclusie dat ze haar zoektocht naar wat er precies in het hoofd van haar zus omging, moet vastleggen. Niet alleen om voor zichzelf alles op een rijtje te zetten, maar ook om mensen die met suïcidale gevoelens rondlopen te helpen, en het taboe op zelfdoding onder jongeren te doorbreken.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over zelfmoord? Bel 0900-0113 of kijk op www.113.nl

Bron: 

NPO radio1, KRO-NCRV, Redactie De Ochtend

Meer nieuws