Mensen slikken tientallen jaren antidepressiva

Medicatie - Pillen - strip

Eigenlijk horen antidepressiva slechts een paar maanden te worden geslikt, desalniettemin zijn er mensen die niet stoppen en voor vele jaren afhankelijk raken van de medicatie.

Het gemiddelde gebruik ligt momenteel rond de zes maanden. Toch zeggen onderzoekers dat 25 procent van de mensen antidepressiva ruim 15 maanden lang gebruikt.

Verlengd gebruik is dan ook de enige verklaring voor het verdubbelen van de doktersrecepten voor antidepressiva in de laatste 10 jaar terwijl het werkelijke aantal nieuwe gevallen van depressie slechts lichtelijk gestegen is.

De gemiddelde tijd dat mensen antidepressiva, zoals Prozac, slikken is momenteel zes maanden. Een vierde van de gebruikers van antidepressiva slikken deze 15 maanden. Maar er is een kleine minderheid die de medicijnen gebruiken ter ondersteuning en deze zelfs jaren lang blijven slikken, zegt Glyn Lewis, hoogleraar psychiatrie aan de University College Hospital in Londen

In 2005 zijn er ongeveer 30 miljoen voorschriften voor antidepressiva uitgeschreven door de Nationale Gezondheidsdienst in het Verenigd Koninkrijk. Dit aantal is in 2015 gestegen tot wel 61 miljoen, aldus Lewis. De hoeveelheid is gestegen met bijna 7 procent per jaar. (Bron Medisch Contact)

Lukt afbouwen antidepressiva jou niet? Meld je!

Heb jij moeite met afbouwen van antidepressiva? Registreer je dan bij de Depressie Vereniging. De vereniging inventariseert de omvang van dit probleem om te kunnen beoordelen welke vervolgstappen te zetten om jouw belangen te kunnen behartigen.

Meer nieuws