Nieuwe video DÉMIRA maakt psychische problemen bij jongeren bespreekbaar

14362632_1374538052556213_8020902202435260042_o

Vandaag verschijnt 'Fountain', een nieuwe video bij de gelijknamige single van DÉMIRA (Démira Jansen, 1997). Samen met regisseur Gugi van der Velden en met steun van de nieuwe organisatie MIND maakte ze een clip waarin psychische problemen bij jongeren op artistieke wijze in beeld worden gebracht. Démira kampte zelf op haar 17e met depressie.

De muziek en bijbehorende clips van DÉMIRA staan erom bekend dat ze op een bijzondere wijze een verhaal vertellen. Met nóg meer overtuiging dan het publiek van haar gewend is, maakte ze een video over psychisch lijden. Démira kampte op haar zeventiende met depressie en besloot samen met regisseur Gugi van der Velden en MIND de handen ineen te slaan voor een uniek project: Hoe kunnen we laten zien dat psychisch lijden niets is om je voor te schamen? Psychische problemen komen bij veel meer mensen voor dan je denkt. Vooral onder jongeren zijn de aantallen choquerend. Het is zo dichtbij, we zijn met zo velen; het kan iedereen overkomen. Waarom blijven we het de rug toekeren?

Schaamte is niet nodig

Démira: "Met dit project hoop ik dat jongeren eerder open over hun gevoelens durven te praten, zodat het bij hen niet zo ver hoeft te komen dat ze naar een psycholoog moeten. Schaamte is niet nodig, je bent lang niet de enige die zich zo ellendig voelt en je hoeft je beslist niet te generen voor het uiten van je emoties. Dat is geen zwakte, maar juist een kracht. Dat laten we zien in Fountain. Dat zelfdoding de nummer één doodsoorzaak is onder jongeren is verbijsterend. We zitten in de bloei van ons leven. Wie laat jij je geluk afnemen?”

MIND en depressies

DÉMIRA maakt de video in samenwerking met MIND, een nieuwe organisatie die zich richt op het voorkómen van psychische problemen en het ondersteunen van mensen die hiermee kampen. MIND hoopt dat Fountain jongeren helpt om zelf hun verhaal te delen. Driekwart van de psychische klachten beginnen namelijk voor je 25ste. De meeste mensen vinden praten over persoonlijke problemen en emoties lastig en hebben daarom ook moeite met het zoeken van hulp. Démira: “Ook al lijkt het vaak wel zo, je bent absoluut niet alleen. Ruim 1 op de 5 jongeren heeft namelijk op 19-jarige leeftijd al eens ernstige psychische klachten gehad.”

De video ‘Fountain' is vandaag verschenen op Youtube en Vevo. Het liedje staat op de in april verschenen EP ‘White Ravens’.

Meer informatie over MIND en depressie: www.mindblue.nl

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.
Meer nieuws