"Over de werking van antidepressiva is inderdaad nog veel onbekend, maar bij mij werkt het wel degelijk."

fotojongeren

Eleanor Crick (23) reageert verbaasd op de uitspraken van hoogleraar Peter Gøtzsche. "Over de werking van antidepressiva is inderdaad nog veel onbekend, maar bij mij werkt het wel degelijk." Al had ze het liever niet geslikt. "Ik wilde er eerst echt niet aan. Ik dacht dat ik ook zonder wel van mijn depressie af zou kunnen komen." 

Dat bleek alleen niet het geval. Haar huisarts stuurde haar door naar een psycholoog, waar ze zeker een half jaar uitgebreid sprak over haar depressie en het gebruik van het medicijn. "In die tijd ging het zo slecht met mij, dat ik er wel aan moest. Ik was angstig en suïcidaal, kon de deur niet meer uitkomen en moest stoppen met mijn studie." 

Antidepressiva zijn volgens haar geen oplossing om hier vanaf te komen, maar wel een hulpmiddel om weer normaal te kunnen functioneren. Maar daarvoor moet ze wel accepteren dat ze last van de bijwerkingen heeft. "Je vlakt af in je emoties, je libido is weg en ik heb last van een droge mond en 's nachts zweet ik erg. Vooral dat laatste is heel vervelend."

Ze heeft dan ook kritiek op artsen die 'zomaar' antidepressiva voorschrijven. "Soms krijgen mensen het al als ze zich twee weken somber voelen. Dan denk ik: daar kun je niet het label 'depressie' op plakken. Hun gevoel kan ook heel andere oorzaken hebben." Bron NOS

Wil je jouw ervaringen delen over anti-depressiva? Dat kan hier.

Lees meer over het verhaal van Eleanor.

Meer nieuws