Preventieve cognitieve therapie beschermt tegen terugval depressie

Kans op terugval na een depressie is groot

Depressie is een groot maatschappelijk en persoonlijk probleem, en helaas blijft het voor veel mensen niet bij een eenmalige depressieve periode. De kans op terugval na een depressie is groot. Ongeveer de helft van de mensen die een depressieve periode doormaakt, valt binnen twee jaar terug in een nieuwe depressie. Dit percentage loopt op wanneer je al vaker depressief bent geweest. Gelukkig is er goed nieuws: de kans om opnieuw depressief te worden is te verminderen met de juiste preventieve aanpak.

Een vorm van effectieve preventie is het volgen van een preventieve cognitieve therapie wanneer je weer hersteld bent. Uit eerder onderzoek van prof. dr. Claudi Bockting is al gebleken dat deze preventieve cognitieve therapie tot wel tien jaar kan beschermen tegen terugval bij depressie. Bij preventieve cognitieve therapie leren mensen negatieve denkpatronen bij zichzelf te herkennen en te vervangen door alternatieve, meer helpende denkpatronen. Daarnaast worden mensen getraind in het herinneren van positieve situaties en wordt er een persoonlijk preventieplan opgesteld.

Voor wie werkt preventieve therapie?

Helaas voorkomt preventieve therapie niet bij iedereen een terugval. Hoe werkt die therapie en voor wie werkt het wel en voor wie niet? Dit zijn vragen waar neurowetenschappers dr. Marie-José van Tol en drs. Rozemarijn van Kleef zich mee bezighouden in de Depressiestudie: een groot fMRI-onderzoek naar depressie vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen. Door middel van onder andere MRI-scans wordt onderzocht wat er in de hersenen gebeurt wanneer iemand die hersteld is van een depressieve episode preventieve cognitieve therapie ondergaat. Dit kan aanwijzingen geven over welke processen belangrijk zijn om de kwetsbaarheid voor depressie te verminderen en voor wie de therapie zal helpen in het voorkomen van een nieuwe depressie. Op deze manier hopen de onderzoekers te kunnen voorspellen voor wie de therapie zal werken om terugval te verminderen, waardoor de therapie veel effectiever ingezet zou kunnen worden. Wilt u weten of preventieve cognitieve therapie voor u werkt om terugval te voorkomen?

Interesse in deelname?

Meld u dan aan voor de Depressiestudie via www.depressiestudie.com en ontvang kosteloos de therapie. 

Meer nieuws