Pupil voorspelt kwetsbaarheid voor depressie

Oog vrouw EMDR therapie Pixabay

Hoe de pupil reageert wanneer je eerder depressief bent geweest, voorspelt of je binnen twee jaar opnieuw een depressie door zult maken. Dat publiceerden Amerikaanse onderzoekers deze maand in het wetenschappelijke tijdschrift Psychophysiology.

De onderzoekers lieten vrouwen die hersteld waren van hun depressie, kijken naar gezichten met boze, blije, verdrietige en neutrale gezichtsuitdrukkingen. Gevonden werd dat een abnormale reactie van de pupil op boze en verdrietige gezichten, maar niet op blije of neutrale gezichten, samenhing met de kans om binnen twee jaar opnieuw depressief te worden. Hoe de pupil reageert op binnenkomende informatie (dus kleiner wordt of juist groter), zegt iets over hoe relevant de informatie gevonden wordt, maar ook hoeveel aandacht besteedt wordt aan het verwerken van informatie. Daarom is de pupilreactie een interessante fysiologische maat om af te leiden hoe informatie verwerkt wordt. Met deze studie is voor het eerst aangetoond dat deze reactie zelfs iets zegt over hoe het in de toekomst met je zal gaan. Dit kan belangrijke implicaties hebben voor de klinische praktijk: het meten van de pupil is een relatief makkelijke en goedkope maat en kan dus in de toekomst mogelijk ingezet worden in de huisartsenpraktijk om te voorspellen wie risico loopt op terugval.

Ook in het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt door cognitief neurowetenschappers Dr. Marie-José van Tol en drs. Rozemarijn van Kleef onderzocht of de pupilreactie een nieuwe depressie kan voorspellen. Maar dit onderzoek gaat een stapje verder, er wordt namelijk ook onderzocht of je uit de pupilreactie kunt afleiden welke therapie het beste werkt om terugval te voorkomen. Daarnaast wordt onderzocht hoe de pupilreactie samenhangt met de controle die je in je brein hebt over je stemming en emoties. De onderzoekers verwachten dat wanneer je minder grip op je emoties hebt, ook als je hersteld bent, je pupil minder groot wordt als je met je brein minder controle hebt. Ook wordt verwacht dat mensen met minder controle over hun emoties meer baat hebben bij een therapie die gericht is om nieuwe depressie te voorkomen, namelijk preventieve cognitieve therapie. Bent u ook benieuwd of uw pupilreactie kan helpen om  een voor u passende vorm van preventieve therapie te vinden? Kijk dan voor meer informatie op www.depressiestudie.com
 

Meer nieuws