Slapen in het donker helpt tegen depressie

Vrouw ligt wakker Slaapchallenge2015 foto Thinkstock

Japanse onderzoekers ontdekten dat slapen in het donker niet alleen gunstig is voor een goede nachtrust, maar ook een positief effect heeft op de geestelijke gezondheid. Slapen in een totaal duistere kamer zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van een depressie.

Het onderzoek toont een sterk verband aan tussen blootstelling aan licht tijdens het slapen en symptomen van depressie bij oudere volwassenen. Er werden testen gedaan bij 863 Japanse ouderen, die twee jaar lang werden gevolgd.

Het bleek dat hoe sterker er zichtbaar licht in de slaapkamer is, hoe groter de kans op een depressie wordt. Maar heel sterk hoeft dat licht niet eens te zijn, want mensen die een nacht lang aan meer dan 15 watt werden blootgesteld, ontwikkelden al sneller symptomen van een depressie.

Slapen in het donker

Naar het precieze verband tussen nachtlicht en depressie moet nog verder onderzoek worden gedaan, maar gedacht wordt dat tijdens slapen in het donker het lichaam meer van het slaaphormoon melatonine aanmaakt en dat dit dus ook positief effect heeft op de geestelijke gezondheid.

Bron: American Journal of Epidemiology

Meer nieuws