Opgroeien met een depressieve vader: 'Het komt in de beste families voor

In het interview dat koning Willem-Alexander gisteren gaf, vertelde hij openhartig over zijn leven. Met journalist Wilfried de Jong praatte hij over zijn kinderen, zijn vrouw en overleden broer. Maar ook hoe het was om als puberende jongen te maken te hebben met een depressieve vader.

"In mijn puberteit werd mijn vader ziek, hij had last van depressies", vertelt koning Willem-Alexander op de bank in zijn huis in Wassenaar. "Je zet je af tegen je ouders in de puberteit", gaat hij verder "maar als je vader ziek is, dan kan je je daar niet tegen afzetten." 

Willem Alexander Claus depressie KOPP

Rolmodel over depressie

Volgens experts is het heel goed en belangrijk dat een rolmodel zoals de koning depressie aankaart. "Rondom depressie hangt nog wel een gevoel van 'zwakte'", vertelt Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging.

"Het feit dat Willem-Alexander, maar ook bijvoorbeeld prins Harry, een inkijkje geeft in wat dat voor zijn familie heeft betekend en wat dat met hem deed, geeft het gevoel van 'het kan in de beste families voorkomen'." 

Bezig met zichzelf

Vader prins Claus was volgens zijn zoon gedurende die moeilijke tijd vooral veel met zichzelf bezig. "Hij was vooral bezig met hoe hij uit zijn depressie moest komen", vertelt Willem-Alexander. "Ik heb het heel moeilijk gevonden. Daarom wilde ik op een gegeven moment ook graag in het buitenland naar school."

Invloed op het gezin

De openhartigheid van de koning over de ziekte van zijn vader is volgens Nathalie Kelderman juist vanwege het puberjongen-perspectief zo interessant. "Het laat wel zien op hoeveel manieren depressie invloed kan hebben op een gezin", zegt Kelderman.

"Ik kan me voorstellen dat het voor een kind heel moeilijk is om je inderdaad op je vader af te reageren, wetende dat hij een depressie heeft. Waarschijnlijk nog moeilijker dan als je vader een lichamelijke ziekte zou hebben." 

Koning Willem-Alexander kreeg een hoop positieve reacties op het openhartige interview dat gisteren werd uitgezonden op RTL. Bekijk het hier terug. 

Meer nieuws