MIND YOUNG Academy signaleert psychische problemen bij jongeren

Sanne YOUNG MIND Academy

MIND (voorheen Fonds Psychische Gezondheid) en Diversion hebben de handen ineen geslagen om psychische problemen bij jongeren te signaleren en te voorkomen. Met het scholenproject MIND YOUNG Academy willen de organisaties zoveel mogelijk jongeren laten praten over hun problemen en hen zo nodig aansporen hulp te zoeken.

75% van de psychische klachten begint voor het 24e levensjaar. Ruim 1 op de 5 jongeren heeft op de leeftijd van 19 jaar al eens ernstige psychische klachten gehad, zoals een depressie of een angststoornis.

Leeftijdgenoten zorgen voor veilige sfeer

MIND YOUNG Academy is een scholenproject voor scholieren en studenten op het vmbo en mbo en zet leeftijdsgenoten in die zelf of in hun omgeving te maken hebben gehad met psychische problemen. Doordat die leeftijdsgenoten, ook wel peer educators, hun eigen verhaal delen ontstaat er een veilige sfeer in de klas. Veel jongeren die vaak al lang rondlopen met hun problemen, durven dit op deze manier ook te delen. Er ontstaat herkenning en begrip. Ook durven veel jongeren de stap te maken naar het zoeken van hulp.
 
Het scholenproject is in 2014 ontwikkeld en ingezet op scholen. Er is nu een flinke wachtlijst ontstaan van scholen die er gebruik van willen maken. Ook peer educators staan in de rij om les te geven en hun ervaringen te delen.
 
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND: “Vanwege de noodzaak en grote behoefte willen we MIND YOUNG Academy landelijk uitrollen. We zijn geld aan het inzamelen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren gebruik kunnen maken van het scholenproject en er daardoor eerder aan de bel getrokken wordt bij psychische problemen. Zo krijgen jongeren met problemen op tijd de juiste hulp en kunnen we voorkomen dat ze vroegtijdig uitvallen op school of zichzelf verliezen. We hebben al een deel van het geld ingezameld en streven naar een minimaal bedrag van € 50.000,-.”

Jongeren weten moeilijk de weg naar hulp te vinden

Veel jongeren vinden het lastig om over psychische problemen te praten. Daarnaast blijkt dat ze moeilijk de weg naar hulp weten te vinden. Hierdoor blijven ze lange tijd rondlopen met hun problemen, terwijl, als je er tijdig bij bent, ernstiger psychische problemen voorkómen kunnen worden. Van de Ven: “Hier komt MIND YOUNG Academy goed van pas: juist door ervaringsdeskundige leeftijdgenoten in te zetten komt er iets los bij jongeren, omdat ze zich herkennen in de verhalen en zich veilig voelen om zelf ook over hun problemen te praten.”

“Het is niet raar, je bent niet de enige”

Peer educator en trainer Elisavièta van Diversion: “Een van mijn familieleden is depressief geraakt. Dit betekende dat ze op bed lag, de hele dag. Ik vertel hierover in de lessen. Je staat daar om een onderwerp bespreekbaar te kunnen maken. En dat kan alleen als je zelf laat zien wat je graag terug wilt krijgen. Je mag die dingen delen. Het is niet raar, je bent niet de enige.”

Steun aan jongeren

Op https://www.doemeemetmind.nl/project/mindyoungacademy is meer informatie te vinden over MIND YOUNG Academy en over manieren om te doneren of in actie te komen.

Meer nieuws