VWS start campagne om postpartum depressie bespreekbaar te maken

Vanessa - video-still2b

Postnatale depressie (postpartum depressie) is de meest voorkomende aandoening bij pas bevallen vrouwen. In Nederland ontwikkelt 1 op de 8 moeders deze vorm van depressie. Veel vrouwen vinden het lastig om hun situatie aan te kaarten bij vrienden of familie.

Ze willen hen niet belasten en zijn bang dat anderen hen als slechte moeder beschouwen. Dit terwijl veel omstanders de vrouwen wel degelijk willen steunen. Daarom start het ministerie van VWS (Volksgezondheid Welzijn en Sport) donderdag 14 juni 2018 een campagne om postnatale depressie bespreekbaar te maken.

Het belang van praten over depressie

Deze campagne maakt deel uit van de campagne 'Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar' en Heyhelpt.nl van VWS. Met deze grootse campagne wil het ministerie van VWS het gesprek over depressie op gang brengen. De campagne besteedt extra aandacht aan jongeren en jonge vrouwen. Maar ook voor andere mensen met een depressie of psychische aandoening is het belangrijk om hierover te praten.

Praten over depressie is goed omdat:

  • je je depressie niet meer hoeft te verbergen en je hier dus geen zorgen meer over hebt;
  • je omgeving ook sneller open tegen jou durft te zijn;
  • je in de toekomst makkelijker om hulp kan vragen;
  • je omgeving vaak minder hard oordeelt als ze weten wat er aan de hand is.

Meer informatie

Ben je depressief en wil je hier met iemand in je omgeving over praten? Hieronder een paar websites met tips om een gesprek te starten over je psychische aandoening.

Het verhaal van Vanessa en Erik

Meer projecten