Blue Monday

De meest deprimerende dag van het jaar?

Blue Monday is de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Hoewel de bedenker, de Britse psycholoog Cliff Arnall, veel kritiek kreeg op zijn ‘wetenschappelijke formule’ is de term Blue Monday de laatste jaren veelvuldig te horen. Veel media besteden aandacht aan Blue Monday. Wij vinden het daarom belangrijk hierop aan te haken en te benadrukken dat het eventuele onbehagen op deze dag niet verward wordt met een echte depressie.

2019
Op 21 januari 2019 vinden er diverse MIND Blue Monday Runs plaats in heel Nederland. Doe mee en meld je aan! Met jouw actie steun je mensen met een depressie. De hardlopers halen in 2019 geld op voor de bouw en lancering van de app ABI. Deze app is bedoeld om vrienden en familie van iemand met een depressie van tips en informatie te voorzien, bijvoorbeeld om depressie bespreekbaar te maken en te weten wat je kunt doen om iemand met een depressie te helpen

Blue Monday Challenge
Zoals ieder jaar met Blue Monday geven we tips om van een sombere bui af te komen. Pas onderstaande tips en oefeningen toe! Je kunt de Challenge een week lang in zijn geheel doen, of er voor jou interessante onderwerpen uitpikken. 

Ga direct naar:

1: Bewegen

2: Verander je denken

3: Goed slapen

4: Vriendelijk zijn

5: Minder piekeren

6: Leven in het nu

7: Leuke dingen doen

De tips kun je eigenlijk het hele jaar toepassen als je je somber voelt. Maar wanneer je lijdt aan een depressie, heb je meer nodig dan dat. Je hebt dan aanhoudend last van klachten als somberheid, lusteloosheid en gebrek aan plezier. Neem zulke klachten serieus. Praat erover met iemand die je vertrouwt en ga bij klachten die langer dan twee weken aanhouden naar je huisarts. Voor een persoonlijk advies kun je ook contact opnemen met onze hulplijn MIND Korrelatie.