Mensen die vatbaar zijn voor depressie kunnen anderen ‘besmetten’

Een bepaalde manier van denken  die mensen meer vatbaar maakt voor het ontwikkelen depressies, kan ook anderen ‘besmetten’. Hierdoor hebben zij ook een verhoogd risico op depressie. 
 
Cognitieve kwetsbaarheid
Uit onderzoek blijkt dat mensen die negatief reageren op stressvolle gebeurtenissen gevoeliger zijn voor depressies. Zij denken bijvoorbeeld dat zij niet in staat zijn om de negatieve situatie te veranderen. Of dat de negatieve gebeurtenissen worden veroorzaakt door hun eigen toedoen. Dit wordt ook wel ‘cognitieve kwetsbaarheid’ genoemd.
 
Cognitieve kwetsbaarheid is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van depressies. Je kunt hiermee voorspellen wie een hogere kans heeft op het ontwikkelen van een depressie, zelfs als je nog nooit een depressie hebt gehad. De mate van cognitieve kwetsbaarheid vormt zich tijdens de puberteit. Maar volgens onderzoekers kan dit onder bijzondere omstandigheden nog veranderen.

Onderzoek
Zo denken deze wetenschappers dat je cognitieve kwetsbaarheid van anderen kunt ‘overnemen’ tijdens grote veranderingen in je leven. Bijvoorbeeld tijdens verhuizing of wanneer je start met een nieuwe studie. Dit is getest bij 206 Amerikaanse eerstejaars studenten die net met hun studie zijn gestart. Zij kregen allemaal willekeurig een kamergenoot toegewezen. 1, 3 en 6 maanden na de start van hun opleiding vulden ze online vragenlijsten in. Hiermee werd de cognitieve kwetsbaarheid en aantal depressie symptomen gemeten. Ook het aantal stressvolle gebeurtenissen in 6 maanden werd gemeten.  
 
Resultaten
Cognitieve kwetsbaarheid blijkt inderdaad ‘besmettelijk’ te zijn. Studenten die een kamergenoot hadden met een hoge mate van cognitieve kwetsbaarheid, bleken dit na verloop van tijd over te nemen. Het werkte ook andersom: bij studenten die een kamergenoot hadden met een lage cognitieve kwetsbaarheid, nam hun eigen cognitieve kwetsbaarheid ook af. Deze resultaten waren al zichtbaar na 3 maanden.
 
Daarnaast bleek dat studenten die de cognitieve kwetsbaarheid van hun kamergenoot hadden overgenomen, na 6 maanden twee keer zoveel last hadden van depressie symptomen. Dit had overigens niets te maken met het aantal stressvolle gebeurtenissen of de depressie symptomen van de kamergenoot.
 
Conclusie
Uit dit onderzoek blijkt dat cognitieve kwetsbaarheid dus ‘besmettelijk’ is. Volgens de wetenschappers zou het daarom verstandig zijn om mensen die een depressie hebben, te omringen met mensen die een lage cognitieve kwetsbaarheid hebben. Volgens deze resultaten zou iemand met depressie op den duur de lage cognitieve kwetsbaarheid van anderen over kunnen nemen. Dit zou kunnen helpen bij het behandelen of voorkomen van depressies. Maar deze aannames zijn alleen getest bij groepen mensen die een verandering ondergaan. Meer onderzoek moet uitwijzen of dit ook geldt voor andere situaties waarbij gedragsverandering gewenst is,zoals bij de behandeling van depressie.