Discussie: 'Antidepressiva werken helemaal niet'

petergotzsche-0-0-820-540

Vorig jaar baarde de Deense hoogleraar Peter Gøtzsche opzien met zijn aanval op de farmaceutische industrie. In zijn nieuwe boek Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning richt Gøtzsche zijn pijlen op de psychiatrie. De werkzaamheid van de meeste psychofarmaca staat niet vast en de bijwerkingen zijn veel ernstiger dan doorgaans wordt beweerd. Volgens Gøtzsche is de psychiatrie medeverantwoordelijk voor het feit dat medicijngebruik de derde doodsoorzaak is na kanker en hart- en vaatziekten. Dat komt doordat huisartsen, psychiaters en andere artsen uitzonderlijk veel, en vaak onnodig, medicijnen voorschrijven. Volgens Gøtzsche overlijden in Europa en de VS jaarlijks circa 500.000 patiënten door het gebruik van psychofarmaca.

In De Balie licht Gøtzsche zijn zeer kritische stellingen toe en reflecteren een bekende ervaringsdeskundige, Dr. Peter Groot, en twee prominente hoogleraren psychiatrie, Frenk Peeters en Jim van Os, over de zin en onzin van psychofarmaca. Is het waar dat Gøtzsche de deksel opentrekt van een beerput waar 2,5 miljoen medicijngebruikers de dupe van zijn? Of overdrijft hij de kwade kanten van medicijngebruik?

Bekijk hier de hele discussie via de livestream van 'De Balie TV'

Lees hier het interview met Peter Gøtzsche: 'Antidepressiva werken helemaal niet' (Volkskrant).

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.
Meer nieuws