Depressiegala wil taboe op depressie doorbreken

Stef Bos, foto; Hans Colijn

Na twee succesvolle edities zal het Depressiegala op maandag 15 januari plaatsvinden in de Verkadefabriek in Den Bosch. Verschillende artiesten, cabaretiers, schrijvers en ervaringsdeskundigen zullen op deze avond aandacht vragen voor meer begrip en openheid rondom het thema depressie. Zanger Stef Bos, schrijver Erik Jan Harmens en cabaretier Marjolijn van Kooten hebben al toegezegd een bijdrage te willen leveren. De presentatie is in handen van psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema.

De galajurken kunnen in de kast blijven en nee, het wordt ook geen feest voor zielige mensen. Wat is het Depressiegala dan wel? Psychiater Bram Bakker, voorzitter van de Mental Health Foundation: ‘Het is een feestelijke bijeenkomst voor iedereen die meer wil weten over depressie. Om niet alleen de kwetsbaarheid maar juist ook de kracht van mensen met een depressie te laten zien.’

Bram Bakker en Esther van Fenema willen met het gala het taboe dat op depressie ligt doorbreken. ‘Mensen met een depressie hebben hierdoor namelijk twee grote problemen,’ vertelt Fenema. ‘De depressie zelf én het feit dat ze er moeilijk voor uit durven komen omdat ze zich onbegrepen en eenzaam voelen.’
 

depressegala

Blue Monday

Op maandag 15 januari, ‘Blue Monday’, vragen artiesten, cabaretiers, auteurs en deskundigen tijdens een feestelijke benefietavond aandacht voor depressie. Met het gala willen ze de ziekte op een positieve manier onder de aandacht brengen. Naast Stef Bos, Erik Jan Harmens en Marjolijn van Kooten hebben ook cabaretier Diederik Smit, violist Floor Braam, schrijver en dichter Ellen Deckwitz en antropoloog Danielle Braun hun medewerking aan het gala toegezegd. Op hun eigen unieke manier vertellen ze over hun ervaringen met depressie en bieden zij nieuwe inzichten.

Depressiegala op tournee!

In 2017 werd het Depressiegala uitgezonden op televisie. Dit bleek een groot succes. Nederland heeft behoefte aan meer kennis over deze ziekte. Een tour kon niet langer uitblijven. In 2018 komt het Depressiegala naar de mensen toe en zal het in verschillende theaters in Nederland te zien zijn.

Meer informatie over het evenement en de toegangtickets is te vinden op www.depressiegala.nl

Meer nieuws