Antidepressiva

Taperingstrips

Bij langdurige en matige of ernstige depressieve klachten kunnen medicijnen, antidepressiva genaamd, uitkomst bieden. Deze antidepressiva beïnvloeden stoffen in de hersenen, die bepalend zijn voor gevoelens en die invloed hebben op je stemming.

Antidepressiva kunnen levensreddend zijn, maar ze werken niet voor iedereen. Je zal samen met je arts moeten bepalen of je wil proberen of medicijnen je kunnen helpen.

Antidepressiva  werken niet direct vanaf het begin. Meestal merk je pas na twee tot vier weken dat je stemming verandert. Het kan ook zijn dat een bepaald middel bij jou niet blijkt te werken, maar een ander middel wel. Het opbouwen van antidepressiva kan dus enkele weken duren. Soms is het even zoeken tot je samen met je behandelaar het voor jou geschikte middel in de voor jou geschikte dosering hebt gevonden. In de tussentijd kan je arts ook slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijven.   

Voor een goed resultaat is het belangrijk de medicijnen lang genoeg, zeker zes tot negen maanden, te gebruiken. Daarna kun je eventueel met je arts overleggen of je wilt stoppen met antidepressiva. Stop nooit op eigen houtje maar maak samen met je arts een afbouwplan. 

Kijk voor antwoord op al je vragen over antidepressiva op de website Antidepressiva.nl.