Positief effect van voedingssupplementen op bipolaire stoornis

Let op! Overleg eerst met uw huisarts of u voedingssupplementen mag innemen. Ieder mens reageert anders op voedingssupplementen: wat voor de één een goede dosis is, is voor de ander juist teveel en daarom schadelijk.
 
Ondanks behandeling met medicijnen blijven mensen met een bipolaire stoornis vaak last houden van klachten. Voedingssupplementen ter ondersteuning van de behandeling kunnen klachten mogelijk verminderen.
 
Behandeling bipolaire stoornis
Bij een bipolaire stoornis worden extreem vrolijke en energieke periodes (manie) afgewisseld met periodes van ernstige depressie. De andere benaming voor bipolaire stoornis is manisch depressieve stoornis. Een bipolaire stoornis wordt meestal behandeld met medicijnen. Veel mensen (54%-68%) blijven ondanks de behandeling last houden van klachten. Daarnaast hebben sommige mensen zoveel last van bijwerkingen dat ze hun medicijnen liever niet innemen. Wetenschappers zijn daarom op zoek naar ondersteunende behandelingen die klachten kunnen verlichten.
 
Voeding
Het is bekend dat bepaalde voedingstoffen een positieve invloed hebben op de gezondheid. Omega 3 vetzuren hebben bijvoorbeeld een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten. Voedingsstoffen krijgen we in Nederland onder normale omstandigheden in voldoende mate binnen via onze voeding. Soms is een aanvulling in de vorm van een voedingssupplement zinvol.  Sommige studies tonen aan dat bepaalde voedingssupplementen ook psychische klachten kunnen verminderen. Wetenschappers hebben daarom onderzocht of voedingssupplementen ook kunnen helpen bij de behandeling van een bipolaire stoornis.
 
Resultaten
Wetenschappers verzamelden 23 onderzoeken over het gebruik van voedingssupplementen bij bipolaire stoornis. Hieruit blijkt dat de combinatie van medicijnen en voedingssupplementen beter werkt dan één van beide apart. De volgende resultaten kwamen naar voren uit dit onderzoek:

  • Omega 3 vetzuren zorgen voor minder klachten tijdens een depressieve periode bij volwassenen met een bipolaire stoornis.
  • Inositol zorgt voor minder depressieve klachten en minder bijwerkingen.
  • Choline en magnesium kunnen klachten verminderen tijdens een manie. Dit geldt vooral voor mensen die vaker last hebben van stemmingswisselingen.
  • Chroom en folium hebben een positief effect op het humeur. Daarnaast kan folium klachten tijdens een manie en tijdens een depressieve periode verminderen.

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan dit onderzoek. Niet alle resultaten kwamen overeen en er werden maar weinig mensen per studie onderzocht. Ook is er geen onderzoek gedaan naar de doseringen van voedingssupplementen. Er is dus meer onderzoek nodig voordat voedingssupplementen bij de behandeling van bipolaire stoornis kunnen worden toegepast.
 
Kip of ei?
Het gebruik van voedingssupplementen zou vooral voordelig zijn voor mensen met een bipolaire stoornis. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat zij vaker ongezond eten in vergelijking met mensen zonder bipolaire stoornis. Hierdoor missen ze veel belangrijke vitamines en mineralen in hun voeding. Het omgekeerde kan ook waar zijn: dus mensen die ongezonder eten hebben meer kans op een bipolaire stoornis. Er is inderdaad een studie die aantoont dat het eten van een westers dieet (veel bewerkte producten, vet en suiker) het risico verhoogt op een bipolaire stoornis. Kortom, voeding speelt waarschijnlijk een belangrijke rol in het voorkomen of verminderen van klachten bij een bipolaire stoornis.