Hersenscans kunnen helpen bij keuze voor behandeling van depressie

Hersenscans zouden medisch specialisten kunnen helpen bij het vaststellen welke behandeling voor patiënten met depressie de beste keus is: therapie of medicatie in de vorm van antidepressiva.

Dit blijkt uit onderzoek van Emory University, dat werd gepubliceerd in de online editie van het American Journal of Psychiatry. Tijdens het onderzoek, dat PReDICT werd genoemd, werden 344 patiënten met een depressie twaalf weken lang behandeld met antidepressiva ofwel cognitieve gedragstherapie.

MRI hersenscan

Aan het begin van het onderzoek ondergingen de patiënten een MRI hersenscan, die naderhand werd geanalyseerd. Gekeken werd of het resultaat van de medicatie of de therapie te wijten was aan de staat van de hersenen voorafgaand aan het onderzoek. Uit deze MRI scans zou blijken dat de mate van functionele verbinding tussen het deel van de hersenen waar emoties verwerkt werden en drie andere delen van het brein gerelateerd waren aan de resultaten van de behandeling.

Verschillende soorten behandelingen

Vooral patiënten met positieve verbindingen tussen verschillende gedeelten van de hersenen hadden meer kans om te genezen door therapie, terwijl degenen die negatieve of geen verbindingen in hun hersendelen hadden, meer gebaat waren bij antidepressiva.

“Geen depressie is hetzelfde en net als verschillende vormen van kanker vragen verschillende vormen van depressie om verschillende soorten behandeling”, zegt professor Helen Mayberg, hoofd van het onderzoek en werkzaam aan de Emory University School of Medicine. “Door deze scans kunnen we de patiënt de behandeling geven die het beste bij hem of haar past”, aldus Mayberg.

Bron: NU.nl

Meer nieuws