Herfstdip of winterblues?

Winter_pexels

In de winter zijn de dagen korter, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Dit heeft effect op onze biologische klok en onze emotie. Als je een winterdepressie hebt, heb je terugkerende depressieve klachten tijdens het najaar, de winter en het vroege voorjaar. Je voelt je lusteloos, beleeft weinig plezier en slaapt veel. In het voorjaar nemen je klachten weer af. Jaarlijks hebben veel mensen in Nederland last van een winterdepressie. Meer informatie over wat je kunt doen aan een winterdepressie, vind je onder de officiële benaming seizoensgebonden depressie.

Jarenlang worstelde Ditty (45) met depressies, vooral in de herfst en de winter. Dankzij verschillende soorten therapie is ze die nu de baas. “Toen ik merkte dat ik weer kon genieten van de zon op mijn gezicht, wist ik dat ik op de goede weg zat.” Lees hier haar verhaal

Ben jij gevoelig voor een herfstdip of winterblues?

Deze test bestaat uit 10 eenvoudige ja/nee vragen. De testuitslag biedt géén diagnose. De uitslag laat wel zien of het belangrijk is je verder in dit onderwerp te verdiepen. Bij de vragen zijn we ervan uitgegaan dat je ze in de herfst of winter beantwoordt.

Meer thema's