Monique had een postpartum-depressie

Moniek (32) beviel bijna twee jaar geleden van haar eerste kind, dochter Iris. De zwangerschap verliep zonder problemen, maar de geboorte van Iris was zwaar.

Omdat de baby maar niet wilde komen was Moniek op het laatste moment met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar Iris met een vacuümpomp ter wereld kwam. De eerste weken na de bevalling voelde Moniek zich goed, ondanks dat ze met tijden nog erg moe was. Zij en haar man Erik hadden zich voorgenomen te gaan genieten van de kraamtijd.

Moniek kreeg echter last van een depressieve stemming, ze was erg prikkelbaar en had huilbuien. Het lukte haar maar niet om te genieten van de baby. Voor Moniek én haar man was dat een enorme teleurstelling. Zij hadden het zich heel anders voorgesteld. Moniek voelde zich niet gelukkig. Zij schaamde zich voor haar gevoelens en voelde zich schuldig tegenover de baby, haar man en haar omgeving. Op aanraden van de kraamhulp ging Moniek naar de huisarts. Deze schreef haar medicatie voor en stelde haar voor deel te nemen aan een gespreksgroep voor vrouwen met dezelfde klachten. Moniek heeft veel aan deze gesprekken gehad, waar soms haar man ook bij aanwezig was. Na een aantal maanden voelde Moniek zich weer een stuk beter, en lukte het haar samen met een gezinshulp de draad weer op te pakken.

Intussen hebben Moniek en Erik een tweede kindje gekregen. Moniek was erg bang dat ze na de geboorte van haar kind opnieuw depressief zou raken. Gesprekken met een maatschappelijk werker tijdens haar zwangerschap hebben haar veel steun gegeven. Na de bevalling van haar zoon Bas is Moniek niet depressief geweest. Zij en Erik genieten nu volop van hun gezin.